Spruitjes undercover ;-)

Tijd voor spruitjes! Kids zijn er meestal niet dol op 😉 Ik heb een manier gevonden zodat ze het lekker vinden… Ik noem het groene kooltjes stoemp ;-)… en gegeten dat ze hebben 🙂

Spruitjesstoemp

Wat heb je nodig om het gerecht te maken voor 4 personen?

-1,2 kg aardappelen (niet te grote exemplaren)
-1 kg verse spruiten
-zwarte peper & zout
-aromat kruiden (het gele zakje)
-olijfolie (om het smeuïg te maken)
-200 gr gerookte spekblokjes
-4 kalkoenbraadworsten
-2 kl soyaboter
-graanmosterd

Hoe maak je het gerecht klaar?

Schil de aardappelen en snijd in de helft, ongeveer zo groot als de spruiten. Spoel de aardappelen en doe ze in een kookpot.
De spruitjes kuisen: Verwijder de buitenste blaadjes, kuis het stamgedeelte achteraan en maak er een kruis in….zo kunnen ze gemakkelijker garen. Was ze goed en voeg ze toe aan de aardappelen. Alles in 1 kookpot, handig! Kook ze ongeveer 15 minuten en prik dan een keertje of ze nog extra gaartijd nodig hebben.

Bak ondertussen de spekblokjes in een antikleefpan, zonder vetstof. Als ze gebakken zijn, laat ze dan uitlekken op een bord met keukenrol. Zet even apart.

Neem dezelfde antikleefpan van de spekjes en doe hierin een beetje soyaboter om de worsten in te bakken. Kruiden met peper en zout en bak ze eerst op een hoog vuur om ze mooi bruin te krijgen, zet daarna je vuur lager en bak ze verder tot ze gaar zijn.

Als de aardappelen/spruitjes gaar zijn, giet je ze af, en leg enkele hele spruiten apart. (+/- 12 stuks) Deze dienen om het bord te versieren. Neem enkele losse spruitenblaadjes (een 4-tal per bord) en leg ze apart. Snijd de hele spruiten die je apart gelegd hebt in 2, hiermee decoreren we ook het bord.

Tijd om de stoemp te maken… Voeg peper & aromatkruiden toe aan de spruiten & aardappelen, voeg een beetje olijfolie toe en stamp ze met de pureestamper. Niet te fijn stampen, dit mag nog grof zijn…tenzij je anders verkiest 🙂
Voeg nu ook het grootste gedeelte van de gebakken spekblokjes toe en meng alles goed. Proef zeker eerst of het gerecht genoeg kruiding heeft en zeker zo belangrijk of het smeuïg genoeg is, want een te droge stoemp is echt niet lekker.
Het resterende gedeelte van de spekblokjes dient om het bord af te werken.

Zo, tijd om op te dienen! Schep de spruitjesstoemp op het bord, leg er een braadworst bij, decoreer met de gehalveerde spruiten, de spruitenblaadjes en het gebakken spek.

Ik heb er graanmosterd bij geserveerd, een andere mosterd of pickels past hier ook perfect bij.

Smakelijk!

Bereidingstijd: 30 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: