Het “witte goud”, kabeljauwhaasje & Hollandaisesaus#diner

IMG_6582

Wat heb je nodig om het gerecht te maken voor 4 personen?

-28 witte asperges (liefst geen dunne kiezen, je moet ze nog schillen)
-bakboter
-verse bieslook
-4 stukken kabeljauwhaasje (reken tussen 150 gr -200 gr per persoon)
-peper & zout

Voor de saus:
-zout
-cayennepeper
-1/2 citroen
-2 eierdopjes droge witte wijn
-1 eierdopje water
-3 eieren
-250 gr boter

Hoe maak je het gerecht?

-Breng een grote pot met voldoende water en een snuifje zout aan de kook. Schil de asperges met een dunschiller, je start aan het kopje van de asperge en schilt zo richting het uiteinde. Verwijder het houterige gedeelte achteraan aan de asperge, dit breekpunt is ongeveer aan de laatste 2 cm van de asperge. Breng ze aan de kook, controleer na een 10-tal minuten of ze gaar zijn, er moet zeker nog een beet aan zijn. Haal ze met een schep uit het water en laat ze uitlekken op een propere handdoek.

Wanneer je de asperges in het water gelegd heb is het tijd om je saus te maken.
Smelt de boter in een pan op een zacht vuurtje. Doe de eierdooiers in een steelpan.
Voeg voor elke dooier één eierdopje vloeistof toe: gebruik twee dopjes witte wijn en één dopje water. Het eiwit gebruik je niet.
Klop het mengsel schuimig met de garde en zet de pan op een zacht vuurtje. Blijf met een flinke snelheid kloppen, hiermee train je ineens je armspieren 😉  Neem de pan af en toe weg van het vuur, zodat je de temperatuur van de saus onder controle kan houden, we willen geen omelet als resultaat. Blijf kloppen tot je een licht gebonden schuimige saus krijgt, je zal zien dat je saus vorm begint te krijgen.
Voeg nu je verwarmde boter toe, je dient dit in kleine beetjes te doen en blijf je saus kloppen.
Nu dien je enkel nog het citroensap toe te voegen, let op….. tussendoor proeven zodat ze niet te zuur smaakt. Werk af met wat zout en een snuifje cayennepeper. Zet de saus even aan de kant, wel even warm houden want je moet de kabeljauw nog bakken.

Smelt boter in een pan op een hoog vuur. Leg daarin je stukken vis en voeg peper en zout toe. Bak de stukken vis goudbruin, aan iedere kant +/- 3 minuten, dit is een beetje afhankelijk van de dikte van de vis.

Het is tijd om ons bord klaar te maken: Leg het stuk vis op het bord, schik daarbovenop je asperges en overgiet met enkele lepels van de saus. Afwerken kan je met verse bieslook, dat ziet er ook mooi uit 🙂

Bereidingstijd: 30 minuten

Serveertip: Je kan hierbij gekookte aardappeltjes geven. Indien je kids niet houden van asperges kan je hier ook verse bladspinazie bij serveren. Maar laat hun zeker proeven van de heerlijke asperges….
Indien het nog wat feestelijker mag, werk je gerechtje dan af met wat grijze garnaaltjes.

Dat wordt smullen! 🙂

Eén gedachte over “Het “witte goud”, kabeljauwhaasje & Hollandaisesaus#diner”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: